Degetul magic

13 February 2020

Acum vreo doi ani am susținut într-un cadru privat și discret, un workshop de autoapărare “Dynamic Sphere – Evolution” pentru femei care au fost abuzate fizic:  atacuri soldate cu tâlhării în scări de bloc, lift, parcări sau bullying la școală. Majoritatea erau femei măritate, dar și câteva adolescente, unele supraponderale, ochelariste chiar. Provocarea a fost dificilă pentru că trebuia să le scot afară neîncrederea în sine și victimizarea în care se complăceau zdrobite de imaginile vii, imense și apăsătoare ale  ratării supreme pe toate planurile.

Fetele alea erau maestre în autosabotarea viitorului. Pentru ele exista doar trecutul, exagerat de tenebros dar și un viitor extrem de sumbru și incert. Am lucrat cu “Linia Temporală”– un exercițiu NLP pe parcursul căruia s-au dovedit a fi incapabile să se vadă peste doi ani sau mai departe. Depresia legată de trăirea în trecut era amestecata pervers în shaker-ul disperării cu anxietatea unei trăiri viitoare. Prin felul in care se raportau la acțiunile exercițiilor oscilau mereu între trecut și viitor netrăind de fapt clipa, acel ACUM sublim.

Am remarcat o adolescentă cu ochelari, ușor plinuță, care atunci când mergea părea că dă pase cu piciorul drept, într-un meci de fotbal cu pitici. Mereu se ascundea după celelalte și acționa aproape nevăzută, evitând dibace să iasă în evidență. Era un ninja. Am abordat-o direct fortându-i spațiul  personal  (una din temele atelierului) prin poziționări făcute brusc la anumite distante, intimidări fizice fără atingeri, cât și verbal. Am intimidat-o  intenționat dar cu mult umor, mai ales spre final când parcă a intrat în joc și a schițat un zâmbet în colțul gurii pe fundalul susținerii emoționale venit din partea colegelor ei. Suportul celorlalți e extrem de important căci încurajând pe cei situați înafara grupului se încurajează pe ei înșiși. Parcă li se întoarce încrederea înzecit înapoi. Energia pozitiva crește. Puterea crește. Curajul, de asemenea.

Am susținut apoi un dialog subtil cu întrebări speciale și specifice despre trăiri, reprezentări mentale, emoții, obiceiuri, ritualuri, fiziologia și starea – care creează comportamentul. Sesizam un ecou puternic de susținere din partea publicului pentru cele relevate de ea.

– Cum ai învățat să fii timidă? Cum știi că ești timidă? Ce simți? Ce faci? Ești mereu timidă? Când mănânci ești timidă? La duș ești timidă? Ce spune degetul tău ?

În confuzia creată, i-am luat mâna dreaptă închizând palma în pumn, lăsând degetul arătător întins. Privind-o în ochi, cu un gest larg, teatral i-am atins degetul întins.

-Arată spre tine de fiecare dată când spui că nu poți face, simți, fi etc.

-Arată spre ceilalți de fiecare dată când crezialții pot face, simti, fi etc.

Fata a început să scoată în porții din ce în ce mai mari durerea distrugătoare din ea, însoțind vorbele cu mișcarea mâinii, atingându-și pieptul cu degetul,  îndreptându-l apoi spre ceilalți.

– Excelent! Acum închide ochii și relaxează-te. Construiește-ți în minte o imagine color, mare, cu tine fiind timidă. Poți adăuga și zgomote sau vorbe care te fac să te simți timidă și nesigură. Ce sunet sau zgomot îți induce asta?

– Zgomotul pe care-l fac ușile trenului la Metrou…

– La semnalul meu – vei ști care – vei micșora brusc imaginea, până la dimensiunea unei monede și o vei transforma din color în alb/negru apoi o vei albi. Ai înțeles? Ok?

Fata a dat din cap. Am lăsat-o să proceseze.

– Fâșșșșșș !

Am “fâșâit” ca ușile de la metrou. (râsete) Am repetat de mai multe ori până când fata a putut controla micșorarea, schimbul de culori și albirea.

– Excelent ! Ești în control total! Bravo! Acum am să te rog să ții ochii închiși în continuare. Respiră adânc. Așaaa. Cu fiecare respirație devii din ce in ce mai relaxată. Devii mai calmă și mai sigură pe tine. Ești la capătul unei scări. Poate fi o scară veche, uzată sau o scară luxoasă a unui hotel de 5 stele. Poate fi o scară interioară sau exterioară. Poate fi o scară pe care o folosești cu regularitate sau una imaginară. Începi să cobori încet pășind încet pe ea. Prima treaptă. Nu te grăbești. Te simti minunat. A doua treaptă. Ești liniștită. A treia treaptă. Ești plină de încredere. Continuă. Pe măsură ce numeri fiecare treaptă, vei fi din ce în ce mai relaxată și mai stăpână pe tine. Când ajungi la capătul scării, vei respira și mai profund și te vei relaxa deplin. În fața ta e o cameră luminoasă și decorată exact pe gustul tău, așa cum ți-ai dori-o tu. E plină de obiecte dragi, mobilier ales cu gust și pereți colorați. Exact așa cum ți-ai dori-o tu. Te simți extraordinar de bine și de încrezătoare. Miroase frumos a iasomie?

–  Simți cum energia camerei te înconjoară și te încălzește. Am nevoie să fii relaxată pentru că imediat se va petrece ceva magic. Ceva extraordinar. Sunt un vrăjitor puternic și am să-ți fac o vrajă puternică. Dar nu ție. Am să-ți vrăjesc degetul arătător. Va fi un deget magic. O armă teribilă. Te va ajuta să fii puternică. Să ai încredere  deplină în tine. Să știi cine ești și ce poți să faci. Când am să-ți ating degetul, magia se va întâmpla.

Ating degetul. Fata tresare.

– Simți cum degetul tău vibreaza pentru că se încarcă cu magie. Parcă vrea să-ți spună ceva. Ești relaxată și puternică. Amintește-ți o situație în care ai fost plină de încredere, puternică, stăpână pe tine. Simte ce simțeai. Auzi ce auzeai. Vezi ce vedeai.

– Dublează senzația de împlinire și stăpânire de sine. Îndreaptă degetul magic spre tine și atinge-ți pieptul de fiecare dată când îți spui:  Eu sunt aceea. Eu sunt puternică. Eu sunt plină de încredere.

Fata spune pe rând, atingându-și pieptul cu degetul. Insist să fie asociată pe deplin cu imaginile care-i dau putere.

– Acum tu și cu degetul tău magic puteți începe să urcați treptele. Cu fiecare treaptă urcata te vei întoarce la senzațiile firești din mintea și corpul tău. Când ai urcat ultima treaptă, ești prezentă aici cu mine, cu noi. Tu și cu degetul tău magic. Respiră… Acum arată spre ceilalti și spune : VOI! Arată spre tine și spune: EU! Eu nu trebuie să fiu ca Voi – arată-i! Eu îmi permit să fiu EU – arată spre tine. Sunt unică! Sunt puternică! Am în mine tot ce-mi trebuie pentru ca să reușesc!

Fata repeta parcă în transă. Și-a schimbat fiziologia. Simt cum se descarcă și capătă încredere.

– Cum te simți? A mai rămas în tine ascunsă vreo urmă de îndoiala, de ezitare, de neîncredere?

– Da…

– Unde simți că se află toate aceste temeri?

– Aici în stomac… Îndoială și…

– Să știi că am și eu o mână magică cu care pot să te ajut, doar sunt vrăjitor!

Îndrept în gheară mâna dreaptă spre locul indicat și tot teatral “scot îndoiala”.

– Când voi arunca îndoiala în aer, cu degetul tău magic o vei pulveriza în mii de bucățele și vei spune “Pfuuu!” Așa, ca un pistol laser din Star Wars. Ești gata?

Arunc îndoiala, ea execută. Repetăm sceneta și pentru celelalte frici “reziduale.”

– De fiecare dată când vrei să ai putere asupra ta sau a celorlalti (o pun să arate), te vei atinge cu degetul magic în zona asta din stern și totul se va schimba ca prin farmec.

Așa poți face și tu, OMULE!

Doar e degetul tău magic!

Tu ești magic!

PS: Dar povestea fetei avea să continuie într-un fel cu totul neașteptat, dramatic și totodată glorios. Cel puțin pentru mine.

Citește și Preșul magic  și Ochelarii magici

Pe Bogdan îl găsiți și aici

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Părinți reglați emoțional, copii alfabetizați emoțional

Câți ani de frumusețe mi-au mai rămas?

Amintiri dintr-o altă viață (1)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro