„Heal the world”

3 December 2018

Vreau să scriu despre viaţă. Despre viaţă aşa cum o văd eu şi cum ştiu că poate fi. Despre cum putem pune pansamente pe răni, ca să le grăbim vindecarea. Ştiu că lucrurile nu se întâmplă de fiecare dată cum ne imaginăm, cu atât mai puţin cum ne dorim. Putem însă, conştient şi asumat, să contribuim la o lume mai bună.

Viaţa e un carusel care are atât unicorni, cât şi căluţi, maşini şi trenuleţe. Poate fi fantastică, dar și obișnuită, iar noi, oamenii, suntem responsabili de acţiunile noastre. Nu suntem frunze, să ne poarte vântul în ce direcţii vrea el. Nu putem face lucruri fără să ne pese de cei din jurul nostru. Empatia, cred eu, este unul dintre cele mai frumoase cuvinte din dicţionar. Noi avem capacitatea să simţim împreună cu cei din jurul nostru. Noi putem să ne transpunem şi să ne transfigurăm atât de profund, încât să îi înțelegem pe cei din jurul nostru şi să îi ajutăm atunci când au nevoie.

Îmi vine acum în minte piesa lui Michael Jackson, „Heal the world”. Noi chiar am putea crea o lume mai bună dacă am lăsa la o parte orgoliul, mândria, ambiţia, egoul, aroganţa, superficialitatea, autosuficienţa. Putem să creştem doza de empatie, iubire şi toleranţă. Putem să ne debarasăm de frustrări, traume şi episoade negative aduse din copilărie, care ne distorsionează realitatea.

Ce ne împiedică să ajutăm pe cineva? O persoană incapabilă să empatizeze cu cei din jur nu va putea scăpa niciodată de poveri, traume şi frustrări.

bunatate

Cu ce suntem mai prejos dacă nu avem ultimul tip de maşină sau cea mai mare casă? Clar le merităm dacă depunem eforturi să le avem, dar cu ce ne ajută real aceste eforturi în această direcţie?

Haideţi să facem un lucru simplu: să ne trezim cu toţii cu ochii mai deschişi în a vedea nevoile noastre reale, care nu constau în lucrurile materiale, cu siguranţă. Haideţi să ne dăm jos măştile şi să fim autentici. Haideţi să renunţăm la a ne uita de sus la cineva dacă intenţia noastră nu este aceea de a-i întinde mâna să se ridice.

De noi depinde ce alegeri facem zilnic. Avem libertatea de a alege în fiecare zi – orice pas poate fi conştient sau putem să ne lăsăm izbiţi de stânci colţuroase.

Făcând alegeri şi eforturi conştiente, ne demonstrăm autenticitatea. La fel cum nu poţi pretinde ca te-ai culcat seara şi dimineaţa te-ai trezit cel mai cunoscut expert dintr-un anumit domeniu, nu poţi afirma că dacă nu faci nimic, vei avea o viaţă perfectă şi în armonie cu tine şi cu cei din jur. Am fost înzestraţi cu forţa de a lupta. Suntem puternici încă de la naştere.

Ce ar fi viaţa dacă nu am avea în jur persoane care ne iubesc şi pe care să le iubim? Cum ar fi dacă singura persoană pe care o iubeşti ai fi tu?

Mulţumirea, munca, iubirea, perseverenţa, empatia pot să ne dea jos rucsacul de poveri şi de frustrări pe care îl cărăm de multe ori în spate.

Sacrificiul pe care îl facem din iubire nu îl mai simţim ca pe un sacrificiu. „Răsplata” pe care o primim de la cel pentru care ne-am „sacrificat” ne va aduce bucurii mult mai mari decât sacrificiul în sine. Faceţi acest excerciţiu zilnic şi o să vă convingeţi. Mi se spune uneori că trăiesc într-o bulă de cristal. Dacă ar fi fost aşa, s-ar fi spart demult, cristalul fiind casant. Sunt conştientă de tot ce este negativ în jur, dar vreau să trec prin viaţa asta conştientă că acolo unde am putut să fac ceva, am făcut, unde nu am putut, am înțeles că nu pot şi am mers mai departe.

Fiecare dintre noi putem fi schimbarea, fiecare putem face „ceva”. Dacă punem împreună toate „ceva-urile”, va rezulta un lucru spectaculos. Tot ce trebuie să facem este să nu rămânem indiferenți.

Putem să facem o lume mai bună, putem să iubim mai mult. Putem să spunem mai des „iartă-mă” şi „cu ce pot să te ajut?”. Putem să facem mai des bucurii celor dragi şi nu numai. Oricare dintre noi poate face pe cineva să zâmbească – modalităţi sunt infinite, nu e musai să avem bani pentru asta.

Fii lumină într-o lume întunecată, fii curcubeu după fiecare furtună, fii rouă în fiecare dimineață, fii răsărit de soare şi apus, fii rază între nori de ploaie, fii câmp de flori colorate şi cârjă pentru şchiop, fii colac pe mare învolburată, fii speranţa că lumea are oameni buni şi frumoşi.

Michael Jackson – Heal the world

Guest post by Dana

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Măritată și îndrăgostită. De alt bărbat

Love bombing sau dragostea în stilul Lăpușneanu

Iubirea moare uneori și în Paris

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro