Nu mai vin Crăciunul ăsta, semnat Zăpada

24 December 2019

Knock, knock. Who’s there?

The snow. The snow who?

Zăpada care n-a vrut să vină, să cadă, să fulguiască, eu, zăpada care a stricat unora dintre voi Crăciunul. Unora pe drept, altora pe nedrept, de pildă cititorii atrăgători n-au nici în clin nici în mânecă cu mesajul pe care vreau să-l transmit supăraților, bosumflaților și indignaților de nevenirea mea.

Pentru că n-am apucat să-i scriu Moșului și pentru că vreau să scriu și eu cuiva, dar și pentru că de anul ăsta m-am hotărât să-mi înșir doleanțele în scris, vă scriu de aici de unde nu vin la voi anul ăsta. Să nu credeți că a fost o decizie ușoară, pripită sau mai știu eu cum o numiți voi, egoistă și meschină, nu, a fost grea. Pentru că mai sunt unii dintre voi pentru care ar fi meritat să cad.

Și măcar de ar fi primul Crăciun fără zăpadă! Doar v-am mai avertizat altădată, dar voi, nu și nu, ați ținut-o langa cu cereri care mai de care mai egoiste.

Uite, mi-e milă și de copilul tău care stă lipit cu nasul de geam în așteptarea primului fulg de nea, da, mi-e milă, dar mai tare mi-e milă de copiii din canal, copiii care trăiesc pe străzi, în case dărăpănate, fără acoperiș deasupra capului, fără încălzire, mi-e milă mai tare de ei decât de copilul tău. Știu că ei vor suferi mai tare din cauza mea dacă vin, decât va suferi copilul tău dacă nu vin. Îmi pare rău, într-o lume în care există atâția oameni fără adăpost n-ar trebui să cad vreodată.

Edvard Munch, “New Snow in the Avenue,” 1906

Tu, tu care te uiți la meteo plin de nervi, tu care ai uitat sau nici măcar n-ai știut vreodată că în data de 25 decembrie sărbătorim Nașterea Domnului Iisus. Da, Crăciunul înseamnă nașterea lui Iisus. Ați uitat de la an la an ce sărbătoriți de fapt, ce semnificație are sărbătoarea, o să mă uitați și pe mine curând. O să mă substituiți cu ceva, deja o faceți.

Și tu, tu care ți-ai pregătit schiurile și placa și costumul ăla fancy fâș-fâș, ooo, pentru care toți trebuiau să te invidieze, sorry…glumeeeesc, chiar nu-mi pare rău, Crăciunul, frate, nu-i despre împopoțonarea voastră pe care s-o vadă tot neamul la știri.

Mdaa, și eu, Zăpada, nu-s babysitter. Nu eu trebuie să mă joc cu copiii voștri, ci voi. Nu vă trimiteți copiii afară la mine ca voi să puteți bea în tihnă baxurile alea de bere. Nu și nu, voi trebuie să vă jucați cu copiii voștri.

Știu că mai era ceva…mmm, ce era, era ceva ce-mi stătea pe… da, nici pentru voi nu vin, pentru toți leneșii care nu pun mâna pe lopată ca să mă ferească din calea lor. Pentru voi ăștia care așteptați jandarmii să mă strângă de pe aleile și din curțile voastre, nup, nu vin, la ce să vă dau bătăi de cap? Pentru o poză pe care s-o puneți frumușel pe Facebook, cu mine, voi râzând, bulgărindu-vă, făcând un fel de om din mine…apoi să urlați isteric că de ce nu vă deszăpezește primăria mașina? No, no, no-ho, ho, ho!

N-o mai lungesc pentru că ați priceput deja de ce nu vin, de ce n-are rost să mă mai așteptați în seara asta sau mâine… învățați-vă să înțelegeți rostul tuturor lucrurilor, Crăciunul e despre Nașterea Domnului, despre familie, înțelegere, iubire și acceptare. Crăciunul nu-i despre mine, despre zăpadă, despre cine are cel mai mândru pom, despre mâncăruri fel de fel…dar ce tot vorbesc eu, voi știți, unii știți, alții nu știți și n-are nici un rost să vă mai vorbesc eu aici de semnificații pentru că singuri trebuia să le știți de la început.

Nu mai vin Crăciunul ăsta, n-are rost să mă mai așteptați, să sperați, să visați la mine. N-are rost să mă urâți atâta după. După ce albul îmi va fi murdărit de voi, voi toți mă veți disprețui. După ce vă veți sătura de instantanee, după ce fiecare fulg din mine vă va satisface fiecăruia nevoile, mă veți urî, pentru că vă murdăresc papucii, mașinile, clădirile, pentru că vă stau în cale, pentru că veți uita cât de albă și frumoasă am căzut pentru voi.

Pe Simona o găsiți și aici

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Viața

Să nu tragi de un bărbat, să nu-i cerșești iubirea, să nu-i cazi la picioare…

După 22 de ani

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro