Prețul pe care-l plătim dacă nu dormim 7 ore pe noapte, 7 zile din 7

7 April 2021

Gáspár György, omul care a pornit revoluția relațională în România, a vorbit de curând la radio Europa FM despre cum ne putem îmbunătăți viața noapte de noapte și despre ce ne recomandă experții în somnologie. Iar pe pagina sa de Facebook a postat următoarele informații prețioase pentru toți cei care au probleme cu somnul.

“Relația pe care o avem cu somnul este cheia sănătății (fizice, psihice, relaționale), după cum spun nenumărate studii clinice care evidențiază, de asemenea, și prețul pe care-l plătim dacă uităm de această “relație” esențială:

 1. Somnul ne îmbunătățește memoria și ne face mai creativi.
 2. Somnul ne menține în formă și diminuează pofta de mâncare.
 3. Somnul ne protejează de cancer și de demență.
 4. Somnul ține la distanță răcelile și gripa.
 5. Somnul scade riscul de a face accident vascular cerebral, infarct și diabet.
 6. Somnul ne ajută să ne simțim mai fericiți, mai puțin anxioși și depresivi.
 7. Somnul asigură un management mai bun al stresului.
 8. Somnul contribuie la dezvoltarea inteligenței emoționale și poate duce la o conectare interpersonală mai sănătoasă.
 9. Se pare că fiecare oră de somn în plus pentru femei duce la o creștere cu 14% a probabilității de a întreține o formă de activitate sexuală cu partenerul.
 10. Potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului, tinerii și adulții cu vârsta între 26 și 64 de ani au nevoie de 7 până la 9 ore de somn pe noapte; vârstnicii de peste 65 de ani, de 7-8 ore. Ideea potrivit căreia oamenii funcționează bine și cu 3 sau 4 ore de somn pe noapte este doar un mit periculos.
 11. Dacă dormim doar șase ore pe noapte, timp de două săptămâni, performanța ne scade la fel de mult ca unei persoane care nu a dormit deloc timp de 24 de ore.
 12. Dacă stăm treji 17-19 ore, ne confruntăm cu probleme cognitive echivalente unei alcoolemii de 0,05%.
 13. Majoritatea oamenilor care neglijează somnul ajung să sufere de burnout, tulburări de anxietate și stări depresive; sunt mult mai predispuși la singurătate și la a se simți neajutorați. De asemenea, privarea de somn distruge sistemul imunitar, ne predispune la Alzheimer, crește de două ori riscul de a face cancer, este o cale sigură către îngrășare, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.
 14. La nivel global există o mișcare a oamenilor de știință care-i încurajează pe medici să „prescrie somn“. În materie de recomandări medicale, somnul este esențial (pentru buna noastră funcționare), e lipsit de durere și fără efecte adverse. Iar când ne referim la a prescrie somn, nu vorbim de somnifere, ci de includerea unui program de somn de minimum 7 ore pe timpul nopții, cu administrare zilnică, 7 zile din 7.”Citiţi şi

Misterul prințesei de Wales elucidat: Kate a declarat că face tratament pentru cancer

Tu de ce ți-ai dori o piscină în propria curte?

Femeile smart poartă ceasuri smart

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro