Două cărți pentru vremurile pe care le trăim

26 January 2021

Editura Seneca vă propune, la acest început de an, două titluri noi și cât se poate de actuale pentru vremurile pe care le trăim: Omenirea în pericol. Reconfigurare de traseu! de Fred Vargas și Cum să gândești ca un împărat roman de Donald Robertson.

În colecția „Noi” (dedicată mediului și ecologiei), este în curs de apariție volumul Omenirea în pericol. Reconfigurare de traseu! de Fred Vargas (traducere din franceză de Alina Marc-Ciulacu; ilustrația de copertă este semnată de Dan Perjovschi: You are here, 2017).

Cunoscută pentru romanele sale polițiste de mare succes (vândute în peste 10 milioane de exemplare în lume), scriitoarea franceză Fred Vargas (pseudonimul lui Frédérique Audoin-Rouzeau) explorează, în cea mai recentă carte a sa, Omenirea în pericol (Flammarion, 2019, 2020; Editura Seneca, 2021) viitorul planetei și al lumii vii, propunându-și să pună capăt „dezinformărilor cărora le cădem victimă” și să frâneze procesul industrial actual.

Într-un stil familiar și plin de umor, Fred Vargas ne avertizează – făcând apel la o vastă bibliografie în domeniu – că încălzirea globală este de-acum un pericol iminent și că resursele naturale ale planetei sunt pe sfârșite, așa încât singura soluție posibilă este să schimbăm direcția de mers a lumii noastre, să punem capăt poluării și creșterii economice a capitalismului. Cu alte cuvinte, să facem A Treia Revoluție:

„Dar iată-ne ajunși aici. La A Treia Revoluție. Care, față de primele două (Revoluția neolitică și Revoluția industrială), este foarte diferită, prin aceea că nu am ales-o. Ea a început deja, nu ne-a cerut părerea. Mama Natură a hotărât-o, după ce ne-a permis cu bunăvoință să ne jucăm cu ea vreme de decenii. Mama Natură, epuizată, pângărită, fără vlagă, ne-a închis robinetele. De petrol, de gaze, de uraniu, de aer, de apă”.

Omenirea în pericol e o carte ce se adresează publicului larg, îndemnându-l să se informeze cu privire la schimbările climatice și la epuizarea iminentă a resurselor naturale, și să acționeze responsabil – chiar înaintea politicienilor – pentru viitorul umanității.

Al doilea titlu este Cum să gândești ca un împărat roman de Donald Robertson (traducere din engleză de Cristina Voinea). Donald Robertson este cunoscut ca psihoterapeut specializat în stoicism și Terapie Cognitiv-Comportamentală. Este specializat în tratamentul anxietății cu ajutorul Terapiei Cognitiv-Comportamentale (CBT) și în hipnoterapia clinică. A publicat zeci de articole în reviste de specialitate, dar și o serie de cărți, printre care: Stoicism and the Art of HappinessResilience: Teach Yourself How to Survive and Thrive in Any SituationThe Philosophy of Cognitive Behavioural Therapy: Stoic Philosophy as Rational and Cognitive PsychotherapyThe Practice of Cognitive Behavioural Hypnotherapy.

În Cum să gândești ca un împărat roman, Donald Robertson se adresează nu numai psihologilor și psihoterapeuților, ci și publicului larg, oferindu-i sfaturi practice și tehnici – inspirate de filosofia stoică antică – de a face față situațiilor de criză. Pornind de la biografia împăratului roman Marcus Aurelius, Donald Robertson ne oferă, în capitolele cărții sale, câteva răspunsuri la întrebările: „Cum să vorbești înțelept”, „Cum să-ți urmezi valorile”, „Cum să cucerești dorința”, „Cum să tolerezi durerea”, „Cum să scapi de frică”, „Cum să-ți stăpânești furia”:

„Cu alte cuvinte, vă invit să încercaţi să vă puneţi în locul lui Marcus Aurelius și să vă uitaţi la viaţă prin ochii săi, prin lentilele filosofiei sale. Să vedem dacă îl putem urma în călătoria pe care a făcut-o în timp ce el însuși devenea, cu fiecare zi, un stoic în adevăratul sens al cuvântului”.Citiţi şi

A trăi este o artă

Tot ceea ce ai de făcut este să ții lumina aprinsă

Furia este și poftă

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro