Până la urmă, extrema dreapta din Germania a pierdut alegerile și asta e bine.
Pe de altă parte, România nu e Germania, iar nemții au o altă istorie, încă și mai cumplită, cu extremismul. Lecțiile istorice țin mai mult la Berlin decât la București.
Și oricum, aproape 20% extremism e mult pentru o societate funcțională. E de două ori mai mult decât acceptabil. La noi o să fie mai greu de rezistat asaltului rinocerilor.
Între timp, de la ketamină și exces de bani, pe Musk l-a luat făurirea unei armate de roboți care să supună sapienșii. Ce să mai zici? Mai bine te uiți de unde vin toate acestea. Oare de unde?
De unde a emanat, de pildă, Trump, acest efect advers la visul american de a câștiga bani și obiecte și țări întregi? Evident, Trump este produsul lăcomiei.
Lăcomia singură nu poate să explice ascensiunea lui Trump de la jumătatea anilor 2010, continuată până în zilele noastre nefaste.
Mai era nevoie de revoluția tehnologică să-și genereze toate efectele. Principalul efect fiind chiar imbecilizarea planetară.
Internetul folosit fără discernământ este o gaură neagră unde dispare granița dintre adevăr și minciună (post-adevăr, adevăr alternativ). E terenul de joacă al broscuței vesele.
Și mai grav, atributele fundamentale ale omului în istorie – gândirea, memoria și limbajul – sunt predate tot fără discernământ noilor tehnologii.
Omul a devenit concomitent doar produs și consumator. Atributele sale umane au fost, în ultimele decenii, masiv mutilate.
Totodată, algoritmii rețelelor sociale funcționează pe bază de discordie, pe bază de contradicții, pe tribalizare, pe grupuri ostile și pe scandal. Oamenii reduși la nivelul a două găști de găini care se ceartă pe boabe de grăunțe.
JABIN BOTSFORD/THE WASHINGTON POST/GETTY IMAGES
Trump este ieșit din mantaua lui Roger Stone (a se vedea și „Get me Roger Stone” pe Netflix), un individ lipsit de scrupule, un guru politic imoral și toxic, băgat în cele mai dubioase combinații posibile încă de pe vremea lui Nixon (îl are pe Nixon pe spinare tatuat, atât a putut el).
Septuagenarul Stone, trecut și pe la pușcărie, de unde l-a scos tot Trump, nu mai este astăzi o voce atât de importantă în anturajul portocaliului, dar sămânța răului a fost plantată.
Din gândirea lui Stone a ieșit miza pe adevărul alternativ, din gândirea lui Stone a ieșit politica decăzută în show radical de divertisment pentru gloatele inepte.
Democrația – după Stone – se reduce la a câștiga mulțimea mai mare. Nicio preocupare pentru binele public. Zero. Machiavelli redus la absurd.
Dincolo de alde Stone, Trump a avut mereu în anturaj mai mulți conservatori cu înclinații vădit fasciste.
Nașterea fascismului portocaliu care intoxică astăzi toată planeta albastră e o surpriză doar dacă nu înțelegi nimic din nimic. Trump face exact ce a spus că va face. Ca – înaintea lui – Hitler.
Limitele severe ale minții lui Trump, în care nu poți câștiga decât dacă altcineva pierde, vor genera o undă de șoc în toată lumea. Dar și o mișcare de rezistență!
O criză e și o fereastră enormă de oportunitate pentru europeni să atragă oameni de știință și universitari din Statele Unite ale Americii. Nu e totul pierdut, dar războiul e deja fără perdea.
Laudatio permanent pe care îl întreprinde Trump lui Putin (care pe alocuri seamănă bine unei felatio politice în toată regula) e fără limite și fără niciun pic de rușine. Trump e incompatibil cu obrazul și coloana.
Trumpismul, care a decurs din epoca de piatră din capul lui Stone (care trage de rățoiul portocaliu din 1988 să-l facă președinte), e o ideologie în care moralitatea e văzută drept slăbiciune și tot ce contează e partea întunecată a forței din natura umană.
Iar natura umană, când îi stimulezi doar negativul, naște monștri care nu mai pot fi opriți. Geniul stabil al lui Trump, care în treacăt fie spus bubuie de deștept ce e, e făcută grămadă de dolari, nu așa, a ieșit din lampă – și nu mai ajung toți înțelepții lumii să-l bage îndărăt.
Vremurile sunt strâmbe pentru că valorile oamenilor au devenit tot mai strâmbe. Cu atât mai mult trebuie să rămânem până la capăt alături de adevăr, de libertate, de curaj și de democrație.
Toate celelalte drumuri duc înspre lagărele mai mari și mai mici, singurele pe care le pot genera tiraniile, când despoții sunt încuiați și întunecați, deși se visează luminați.
Altfel, Trump întinează până și nobilele idealuri ale culorii portocaliu. Și, da, America este în marș spre fascism integral, saluturile alea chiar erau naziste și o axă a dezaxaților controlează mass-media alternative, care, deja, sunt mainstream. Răul nu mai e marginal.
În America s-a așternut noaptea minții și până mâine e tot mai departe.
Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.
Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Ești femeia 1.0 sau 2.0? Poate 2.1 sau chiar mai mult?
Avem prea mulți arici și prea puține vulpi
Ce înseamnă să te simți copleșit
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.