Pe mine nu mă hărțuiește nimeni pe stradă. Am o problemă?

4 June 2015

Lacrima AndraȘtiți Festivalul ”Femei pe Mătăsari, ăla de i se zice că e unul dintre cele mai cool festivaluri stradale din București și are loc în acest weekend în Capitală? Ei bine, sâmbătă, 6 iunie, Hollaback se lansează în România, în cadrul Festivalului și ar fi bine să știți și să țineți minte cam pe unde îi găsiți prin București. Nu de alta, dar ceea ce fac ei ar putea fi  de folos la un moment dat unei prietene, unei rude, sau chiar vouă, dacă vă veți simți vreodată victime ale ceea ce eu numesc bullying social.

“Cazurile mai grave, care implică și forme de violență fizică, trec adesea neraportate la Poliție, agresorii continuând astfel să afecteze tot mai multe persoane. Vrem ca toată lumea să știe ca hărțuirea – verbală sau fizică – nu este niciodată acceptabilă și că împreună avem puterea de a o elimina dacă vorbim despre ceea ce ni se întâmplă, fără rușine sau culpabilitate” a declarat unul dintre liderii Hollaback România, Lavinia Dieac.

La asemenea cuvinte să mă credeți că m-a ars partea de creier responsabilă cu întrebările. Mi s-a confirmat că Hollaback înțelege cam ce înțeleg și eu prin hărțuirea publică a femeii și nevoia de a conștientiza faptul că femeia ar fi ținta acestei hărțuiri, în principal sexuale, pe stradă manifestată prin ocheade insistente, fluierături, pipăieli prin zone intime până la a fi bruscată în acest fel. Totuși, recunosc că nu consider și nici n-am simțit vreodată în România că aș fi fost agresată în acest fel, cu atât mai puțin că am fost traumatizată de asemenea comportamente și asta pentru că n-am fost urmărită de ocheade și fluierături ori chiar nu le-am sesizat, iar de atins și agresat fizic, nu s-a pus problema. Dar nu mi s-a întâmplat asta nicăieri prin lume vreodată, chiar și în țările unde, spun statisticile, femeile au viață grea din cauze de acest fel. Așa că, citind ce spun în statistici cei de la Hollaback, am început a mă gândi: 1. sunt urâtă!; 2. am atitudine; 3. sunt urâtă cu atitudine și deci pe cale de consecință n-au domnii nici un motiv serios să se apropie cu asemenea vulgarități. Și ar mai fi și punctul patru, ăla în care domnii sunt niște cavaleri și nu deranjează doamna cu vrute prin locuri nevrute!

Orkin.AmericanGirl_kpf

Totuși, potrivit statisticilor prezentate de Hollaback și luate dintr-un studiu Gallup (2003 ,adică cu 12 ani în urmă), în București 84% dintre femei nu se simt în siguranță pe stradă atunci când sunt singure noaptea, iar 45% nu se simt niciodată în siguranță pe străzile Capitalei. Aproximativ 69% dintre ele au fost martorele unei violențe fizice sau sexuale, iar 80% au recunoscut că nu au avut nici o reacție, spune același studiu.

România, țara bullying-ului  

Și nu m-am lăsat fără să dau iama printre voi, doamnele, să vă întreb dacă chiar așa stau lucrurile. Femeile din București au recunoscut că fenomenul există și că pentru unele reprezintă o problemă. Lavinia Dieac explică cum că aceste atitudini în societate sunt considerate abuzuri pentru că lipsește consimțământul, limitează persoana asupra căreia sunt aplicate și o poziționează ca persoană de rang inferior. Atingerile, remarcile cu aluzii sexuale, aparent complimente sunt toate atitudini comune fenomenului de bullying, fenomen cu care ne confruntăm încă din grădinițe. Și acolo, cei mai ”puternici” nu se sfiesc să râdă, să umilească, să împingă, să atingă, să intimideze pentru a-și demonstra superioritatea, pentru a  epata. Însă, odată cu copilăria sau adolescența, fenomenul ar trebui să înceteze. Adevărul este că nicăieri, nici măcar în societățile mai civilizate el nu încetează. Doar devine mai subteran. Dacă privești harta acestui bullying social îndreptat împotriva femeii la nivel global, oferită de studiul celor de la Universitatea Cornell, constați că 93% dintre femeile din Marea Britanie s-au confruntat cu situații de acest fel încă de la pubertate, că 78% dintre franțuzoaice au această problemă, că 84% dintre italience se plâng de același lucru. La nivel global peste 70% dintre oameni susțin că au fost urmăriți pe traseele lor zilnice și că s-au simțit amenințați.

Bullyingul social îl regăsiți și la muncă, iar în alte țări se pedepsește  prin lege. Îl identificați în hărțuirea verbală, folosirea forței prin inducerea ei în diverse stadii, coerciție, intimidare. Este o acțiune conștientă, repetată cu scopul de a-l domina pe celălalt. O practică cei care au o problemă de educație,  dar mai ales cei care au un ego disproporționat de mare, însă fragil, cu o problemă de stimă de sine. Mai nou, cercetătorii asociază acestor agresori și alți factori de risc cum ar fi depresia sau tulburările de comportament. Iar noi, românii, suferim de toate. Și prin lipsa educației, și prin conjuncturi sociale, și prin haos social creat cu bună știință de însiși cei pe care îi plătim pentru a ne oferi o societate curată, așezată, de instituțiile statului și legile lor și prin alegerile noastre ca indivizi. Ni se pare comod. Am luat-o ca pe democrație. Ei bine, nu e!

Dacă bullyingul social  sau stradal, adică hărțuirea, este cu adevărat un fenomen sau nu în România, rămâne o discuție deschisă. Poate ne spuneți voi cum vedeți problema. Ar merita să dezbatem. Cu siguranță, însă, acest fenomen rămâne o problemă de educație, autocunoaștere, respect, civilizație și mai ales omenie. E despre toate astea. E despre noi. E despre cum ne educăm băieții să devină bărbați. Despre a le spune că nu se respectă pe ei atunci când intimidează o femeie, când atingerea lor nu e dorită, când femeia de lângă ei nu are libertatea de a alege. E despre cum ne învățăm fetițele să se respecte pe ele însele înainte de a se oferi oricui pe motiv de feminitate prost înțeleasă și valorificată. E despre tine, doamnă, pentru că, în ultimă ori în primă instanță ești cheia și sufletul lumii ăsteia: faci și formezi oameni necontenit.



Citiţi şi

Bijuteriile pentru bărbați – între tradiție, simbolism și stil personal

Sneakers pentru bărbați – Ce este util să știi înainte de a-i cumpăra? Ce branduri merită atenția ta?

De ce să alegi un hotel situat lângă aeroport?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Lavinia (Hollaback! Romania) / 10 June 2015 13:52

    Studiul Gallup din 2003 este mentionat pentru ca este singurul care are date despre agresiunile verbale si fizice asupra femeilor in spatiul public.

    Studiul Universitatii Cornell nu include Romania pt ca Hollaback nu era in Romania pana acum. Intentionam sa facem studii despre acest subiect si in Romania. Insa cel international facut in 22 de tari din lume este destul de reprezentativ.

    @Simone – ce conteaza daca eu sunt sau nu in tara? Conteaza ce munca si ce proiecte se fac. Lasa atacul la persoana deoparte.

    @Simone – eu nu vorbesc de bullying in comunicatul de presa facut, ci de hartuirea stradala, care e diferita de hartuirea definita in Codul Penal. Prin hartuirea stradala noi ne referim la o formă de violență sexuală în spațiile publice. Prin harțuire stradală descriem un comportament sexual sau care aduce prejudicii, prin care se acordă atenție nedorită unei alte persoane într-un spațiu public, aceasta nefiind confortabilă cu atenția primită. Elementul de bază ce caracterizează toate formele de violență sexuală, inclusiv de hărțuire stradală, este absența consimțământului.

    @Simone – Uite aici despre cat de rasisti sunt tinerii in Romania 🙁 http://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/media_room/stiri/493

    P.S. Scuze de raspunsurile intarziate, am fost ocupata la Femei pe Matasari sa distribuim pliante si sa vorbim despre site unde vrem sa strangem marturii despre hartuirea stradala ca sa aratam cat de des se intampla si unde. Am mai fost ocupata si mergand la Politie sa cerem informatii despre cum sa reactionam in spirit civic si legal, si in folosul comunitatii, la hartuirea stradala. Urmariti-ne indeaproape..

    Reply
  2. Lavinia (Hollaback! Romania) / 10 June 2015 13:36

    @Lacrima Andra, comentariul de pe 5 June 2015 9:24:

    Cu mare drag mai lucram la un articol unde sa vorbim despre gradul de posibilitate pe care fiecare persoana il are de a fi agresata pe strada. Si cu mare drag aducem si Politia Romana in discutie pe acest subiect pentru ca cei de la Prevenire stiu si au facut multe pe acest subiect.

    De pastrat in minte, ca regula, este ca in nici un caz, nimic nu scuza atacul asupra unei persoane (nici fusta scurta, nici pantalonii stramti, nici parfumul, etc)

    Reply
  3. Simone / 6 June 2015 16:22

    Ma scuzi Lacrima Andra ca revin, insa am intrat si eu pe acest site hollaback, unde se mentioneaza un studiu Cornell, insa lipseste linkul la “studiul” original, asta daca exista! Ai tu un link? Romania NU figureaza nici pe lista sumara in care pretind ca au facut research, ma intreb de unde concluzia ta ca Romania e tara bullyinglui?!
    In plus, Lavinia Dieac care ne vorbeste de bullying in articol e aceeasi persoana care spune online ca “youth in Romania are quite racist against Jews, Muslims, and gypsies.”?!! http://globalvoicesonline.org/2011/12/05/egypt-romanian-netizen-lavinia-dieac/

    Si mai interesant e ca prezinti lucruri care nu sunt adevarate, bullying NU este pedepsit de lege nicaieri in lume. Este un mediu care favorizeaza aparitia unor abuzuri, cum e agresiunea. Iar legea pedepseste agresiunea cand se intampla. Mediile organizate sau nu- gen scoli,joburi etc au obligatia sa previna aparitia genului asta de mediu.O iau ca pe o greseala neintentionata a ta, data de faptul ca nu ai pregatire in domeniul juridic!?

    De asta, ceea ce tu numesti “bullyingul social sau stradal, adică hărțuirea” sunt 3lucruri diferite!! Iar, din pdv legal, femeile fluierate ocazional pe strada de derbedei NU sunt un exemplu valid ptr nici unul dintre cazuri; insa e o problema sa discuti exemplul clasic de bullying, care se refera la minoritatile sexuale (homosexuali, lesbiene), daca vrei sa-ti expui punctul de vedere pe subiect?!

    Reply
    • Lacrima Andra
      Lacrima Andra / 6 June 2015 21:39

      Simone, eu ma bucur ca exista o discutie. Ca tonul ar putea fi putin mai echilibrat, asta e alta mancare de peste si stiu ca e atipica romanilor. Mai departe. As aprecia daca s-ar pastra ideile asa cum au fost expuse si pe de alta parte, daca nu ai aduce in discutie alte teme, colaterale, inutile discutiei de fata, cum ar fi declaratia Laviniei pe nu stiu unde, in trecut. Cred ca daca ai nedumerirea si nemultumirea asta, ar trebui sa i te adresezi direct. Dupa cum vezi, raspunde chiar aici si iti poate explica de ce si cum de declaratia de care o acuzi.

      Daca ai fi citit cu atentie, ai fi vazut ca eu am specificat un studiu Gallup din 2003 pe care l-am citat ca sursa tot de la Hollaback cu obiectia si a mea ca totusi, sursa citata are deja 12 ani vechime. Deci link-ul original cu specificatia/aparitia Romaniei pe harta, nu isi are rostul aici.

      Studiul american citat, este dupa cum ai vazut o harta cu rezultate.

      Si in cele din urma, oricine a facut cel putin o ora de managementul organizatiilor in universitate a avut ocazia sa afle despre bullying si ca da, in Occident, bullyingul se pedepseste prin lege cu amenda, cel putin, cu conditia ca el sa fie aplicat institutional. Pe strada daca te plangi de asemenea agresiuni, agresorul este retinut de politie si la mai multe abateri este sanctionat cu amenzi si/sau ordine de restrictie, cu trimitere la psiholog etc… Asta cam tot prin UK, dar si in alte state, unde hartuirea este considerata o agresiune si se pedepseste cu diverse sanctiuni, in functie de diversele legislatii. Sper ca ne-am lamurit putin. Subiectul inteleg, este unul sensibil pentru tine si poate dureros. Poate ne povestesti experienta ta? 🙂

      Reply
      • Simone / 6 June 2015 23:34

        Din nefericire, dialogul presupune respect, iar atata timp cat distorsionezi adevarul nu arati respect cititorilor acestui website. Harassment este pedepsit in UK, NU bullying, ai putea macar sa prezinti faptele corect, aici nu-i nimic de interpretat, ok?

        Despre ce studiu britanic vorbesti? Nici Cornell, nici Gallup nu sunt britanice!

        Nici macar ziua lansarii- sambata, 5iunie’15 nu exista in calendar!Gafele sunt non-stop!

        Dat fiind ca o promovezi pe Lavinia in articol, te califica chiar pe tine sa ne lamuresti cum o persoana care vorbeste la modul asta pe plan international despre Romania, probabil nici nu locuieste in Ro, o sa imbunatateasca situatia romancelor fluierate pe strada de marlani?!?Asta pare a fi problema ta aici, sau ai o agenda mai larga, fiindca reputatia ei, e asociata cu drepturile lesbienelor, nicidecum cu drepturile femeilor!?

  4. Simone / 5 June 2015 20:32

    deci inteleg eu bine ca si Cristina si Lavinia care au fost agresate fizic si verbal si nu martorele unui bullying? Bullying este o actiune repetata, iar ca sa vorbim de putere, vb de raport, iar faza asta cu femeile fluierate ori atacate pe strada, la prima vedere, nu au nici una din alta!?

    Reply
    • Lacrima Andra
      Lacrima Andra / 6 June 2015 21:54

      Simone, tot in state mai avansate, si atentia nedorita asupra unei persoane (aviz fluieraturi si vorbe aiurea) sunt tot fenomene de bullying, chiar daca nu sunt practicate de acelasi personaj. Ca din punctul tau de vedere sau al altora, poate inclusiv al meu, ar fi discutabila definitia asta, da, cred ca putem admite. Insa stii lectia de la orele de logica din liceu, aia cu negarea negatiei e de fapt afirmatie? 🙂

      Reply
      • Simone / 6 June 2015 22:08

        Well, deocamdata eu imi castig painea in domeniul juridic in state mai avansate decat Romania si iti spun ca atunci cand o femeie este fluierata ocazional pe strada NU reprezinta bullying, indiferent cum o intorci din condei! Cum am spus anterior, fenomenul trebuie sa fie sistemic si sistematic! NU exista nicaieri in lume, nici o lege care sa le inchida gura marlanilor de care vorbesti in articol, iar ceea ce descriu Lavinia si Cristina intra simplu la agresiune daca o pot demonstra, ok?

      • Lacrima Andra
        Lacrima Andra / 6 June 2015 23:34

        Cred ca nu e cazul sa ma repet, insa m-as bucura sa citesti mai cu atentie, Simone, sa nu mai scoti din context, sa nu adaugi teme colaterale fara legatura cu tema dezbatuta si, mai ales, sa vii cu argumente din sistemele avansate in care zici ca iti castigi painea. Argumentele despre care iti vorbeam tin (si e ultima oara ca repet) de orele de manangement organizational (si asta am scris si in material, indiferent cat o intorci). Spor.

      • Simone / 6 June 2015 23:52

        Nu te stresa, e deja clar ptr majoritatea cititorilor ca subiectul te depaseste si ca ai o alta agenda decat aia auto-intitulata feminista! Mai multa onestitate e insa de asteptat!

      • Lacrima Andra
        Lacrima Andra / 6 June 2015 23:59

        Draga mea, acelasi lucru ti-l recomand si tie:
        1. in anonimat oricine poate fi si Regele Soare nu doar Simone;
        2. lipsa argumentelor nu justifica niciodata atacul la persoana cand ai fost prinsa cu sacul gol;
        3. scoateterea din context nu face cinste nimanui, nici macar tie;
        4. eu nu m-am declarat “agenda feminista” niciodata, ci o feminista altfel, dar iar n-ai citit atent si se pare ca ti-a casunat pe mine din motive stiute doar de tine;
        5. In rest toate cele scrise sunt sustinute cu argumentele celor care au comunicat, plus cele adaugate si inclusiv ridicarea problemei pe tapet in care (iar repet pentru tine), e una in care discutam daca exista sau nu (nu inteleg ce n-ai inteles, imi pare rau).
        6. Iar de faptele Laviniei in urma cu 5 ani nu raspund pentru ca scriu ce face ea in prezent! Este ea singura responsabila si daca ai nedumeriri te rog sa i te adresezi si sa o iei la rost. Daca va dori, iti va raspunde. Sa-ti fie bine.

  5. Lacrima Andra
    Lacrima Andra / 5 June 2015 12:36

    Simone, de acord cu tine! De aceea am și materialul de față. Cred că totuși merită luate în considerare și aspectele: educație, atitudine, vestimentație, oricât ar fi de incomode sau am zice noi că nu. Da, nu sunt singurele ingrediente, dar pot fi poate printre cele mai importante dacă știi ce să faci cu ele.

    Reply
  6. Simone / 5 June 2015 12:16

    Nu mi s-a intamplat niciodata sa fiu agresata in vreun fel pe strada in Romania si ma simt in siguranta sa merg si singura la miezul noptii pe drum, daca e cazul. Insa sunt o multime de nuante la fenomenul de bullying care trebuie pus in context- nu orice atingere a celui din fata noastra este agresiune, daca tinem cont ca facem parte dintro cultura latina in care ne exprimam cu mai multe gesturi, pentru a crea familiaritate. La fel, agresiunea nu trebuie sa fie fizica, uniii mai sensibili s-ar putea simti umiliti doar deschizand tvul. Diferentele sunt subtile si fiecare in parte trebuie sa judece cand/daca pragul respectiv este trecut, insa la unii cu obrazul mai gros pragul este f.sus. De aici dificultatea de a forma standarde universal valabile. Nu sunt convinsa ca educatia sau lipsa ei este singurul cal mai important factor care duce la formarea agresorului, la fel nu cred ca in Ro in particular oamenii sunt mai putin educati ca in alte parti, de aici rezultand ca Ro e tara bullyingului. Sunt de acord ca familiarizarea cu conceptul de bullying nu-i decat de bine, ba chiar ar trebui sa fie facuta si in scoli, unde se intampla cel mai des.

    Reply
  7. lacrima andra / 5 June 2015 9:24

    Lavinia, cred ca tine si de cum gestionam aceste situatii. Hartuita la locul de munca am fost. Dar tocmai pentru ca e un joc de putere, trebuie sa stii sa-l joci. Si o femeie poate. Crede-ma. Pe strada insa nu mi s-a intamplat niciodata. Si totusi cred ca tine si de educatie, si de atitudine, si de vestimentatie interesant de mult. Noi transmitem constant impulsuri si le receptam. Dar despre asta poate voi scrie intr-un alt material, si daca imi permiti, tot cu ajutorul vostru. Ce zici, Lavinia?

    Reply
  8. Lavinia (Hollaback! Romania) / 5 June 2015 0:44

    Ne bucuram tare mult cand auzim de femei care NU au astfel de experiente. Stim ca sunt persoane care au un stil de viata care le permite sa umble numai prin spatii publice lipsite de astfel de probleme. Insa realitatea este cu totul alta pentru altii – si nu tine nici de uratenie, nici de atitudine, ci doar de putere. De puterea hartuitorului asupra tintei sale.

    Sunt curioasa totusi daca nu vi s-a intamplat niciodata in viata sa fiti hartuita sexual in spatiul public. M-as bucura enorm sa aud ca nu. Mie prima data mi s-a intamplat pe la 13 ani – am fost atinsa intre picioare de un barbat pe strada.

    Locuiesc in Bucuresti de aproape 3 ani si am primit si comentarii vulgare, si atingeri pe sani si intre picioare, si lovituri in fata.

    In aprilie 2013, dupa ce am fost atinsa pe sani si intre picioare de doi tineri pe Calea Plevnei, 10 dimineata, am postat poza mea pe Twitter. Sa vedeti ca nu tine de vestimentatie: https://twitter.com/LavIn140/status/321631487839580161

    Hartuire verbala la Universitate noaptea, prin toamna anului 2013: http://romania.ihollaback.org/2015/03/28/hartuire-stradala-verbala-un-tip-dintr-un-grup

    Hartuire verbala si apoi lovire, dupa amiaza la Piata Romana, octombrie 2014: http://romania.ihollaback.org/2015/03/28/individul-de-la-piata-romana-2/

    Va multumim ca ne-ati preluat mesajul.

    Reply
  9. Bianca Badea / 4 June 2015 23:06

    In Romania am intalnit. Aici in Portugalia nu.

    Reply
  10. Cristina / 4 June 2015 20:38

    Da, exista bullying stradal in Romania. Mi s-a intamplat mie, prietenelor mele, mamei mele chiar cand eram cu ea pe strada. De la simple suieraturi, la “fa ce gaoaza misto ai”, “manca-ti-as lindicu tau” pana la o mare palma peste fata care m-a lasat cu un ochi vanat. Cea mai veche amintire cu asta o am de la 12 ani si cea mai noua de ieri. Nu trebuie sa arati sau sa fii imbracata in niciun fel, se intampla oricum

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro