Salutări din Sicilia Orientală

11 June 2023

Astăzi vă invit să luăm din nou calea Italiei, ca să mai scăpăm de necazurile din țara natală. Pentru simțuri, Sicilia Orientală e o beție, un desfrâu, o orgie.

V-am mai transmis salutări de la Palermo (Salutări din Sicilia – Catchy). Am convenit că e frumos.

Acum mergem pe cealaltă coastă a insulei: în Orient. Ei bine, aici e și mai frumos.

Sicilia Orientală are o inimă: Etna, cel mai înalt vulcan activ din Europa. O inimă care se înalță la 3.350 de metri. Frumusețea Siciliei (la fel ca suferințele ei) nu pot fi despărțite de Etna.

Aici, unde flora Europei se întâlnește cu cea a Africii, iar peisajele sunt năucitoare, civilizația umană s-a întrecut pe sine.

Tot ce a fost mai frumos în cinema

sursa foto

Mergeți întâi la Catania. De aici, la Taormina. Taormina e faimoasă pentru turismul său de lux și pentru Teatrul Antic (cel mai mare din Sicilia). Taormina nici măcar nu se poate povesti, fiindcă, așa cum știm din Micul Prinț, ochii sunt neputincioși, inima trebuie să vadă.

Mergeți apoi la Siracusa (cândva unul dintre cele mai mari și mai prospere orașe din lumea greacă – Teatrul Grec e încă în picioare). De aici era Arhimede.

Mergeți și la Ragusa. Mergeți și la Giardini Naxos. Și la Castelmola. Vă veți opri, firește, pentru o cafea în Bar Turrisi și veți învăța cuvântul minchia. Nu detaliez. Nu vreau să vă stric surpriza.

Forza d’Agrò

Mergeți la Savoca și Forza d’Agrò, pe urmele Nașului (cele mai frumoase filme din istoria cinematografului – de la Cinema Paradiso la Malena sunt profund siciliene, e adevărat însă că Tornatore e de lângă Palermo). Mergeți, dacă vă mai țin buzunarele, până la Messina.

Lăsați inima să vadă

Dar, mai ales, mergeți și la Noto. Și dacă tot ați ajuns la Noto, țineți-vă bine, fiindcă frumusețea taie răsfularea.

Noto e un adevărat imn de slavă închinat barocului, poate cel mai frumos stil pe care l-a cunoscut arhitectura.

Barocul din Noto e pur și simplu minunat. O scriu așa: paradisul pe pământ există, e la Noto.

Istoria Siciliei a fost complicată, există atât de multe moșteniri, atâtea straturi de civilizație, s-au întâlnit, s-au ciocnit aici atâtea culturi, încât insula asta e uluitor de bogată – și nu, nu e vorba de bani.

Se spune despre Nordul Italiei că e bogat. Nu neg, dar nici nu confirm. În chestiunea frumuseței, doar Toscana poate sta lângă Sicilia. Iar frumusețea asta e, de fapt, marea avere. Trebuie doar să lași inima să vadă. Și să înțeleagă.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Citiți și Salutări de la MarsiliaFlorențaNapoliParis, Sicilia, Sevilla, Sardinia, Praga de aur, Roma, BudapestaSofiaTorino, Andaluzia , Istanbul, Toscana și Liguria și vederile din RodosAtena și Polonia.

Curaj, și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Salutări din Sicilia

1960 (și așa mai departe)

Salutări de la Veneția

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro