Noi salutări din Sicilia

21 March 2024

Mă știți: nu las niciodată să treacă trei sute de zile fără să mă întorc în Sicilia.

Încep de aici: eu merg pe banii mei. Nu sunt președintele vlahilor, voiajorul. Nu primesc niciun loc într-o unitate de cazare, niciun bilet de avion, nu sunt papagal, nu repet ce mi se dă temă, nu scriu și nu vorbesc după dictare.

Încerc să fiu liber. Ce înseamnă liber? Înseamnă ce scrie pe mormântul lui Nikos Kazantzakis, cretanul: nu sper nimic, nu mă tem de nimic, sunt liber.

Așadar, Sicilia. Am călătorit de atât de multe ori în această insulă încât deja o știu mai bine decât județe întregi din România (țară pe care, de asemenea, din păcate, o știu îndeajuns de bine, fiindcă am umblat-o la pas ani de zile).

Dacă vreți să vizitați Sicilia, din două una: sau stați mai multe săptămâni sau o faceți pe rând.

Puteți începe cu Sicilia Orientală, vă stabiliți frumos cartierul general la Catania (orașul e departe de a arăta ca unul din Elveția, dar are farmecul său, dacă vă plac ruinele și proximitatea vulcanilor activi).

Și de aici mergeți: Noto (barocul), Ragusa (barocul), Siracusa (splendidă – de aici era de baștină Arhimede), Taormina (invadată de obicei de turiști, dar în februarie era liber, puteai să te dai cu rolele pe străzile principale), Giardini Naxos (plăcut), Castelmola (amețitor), Savoca (pe urmele Nașului…).

Mizerie și splendoare

Chiar și la Messina se poate ajunge ușor (spre deosebire de români, sicilienii, cu toată mafia lor, s-au învrednicit să aibă autostrăzi). Iar de acolo mai e doar un pic până pe continent.

Italia e la doi pași, mai exact la aproximativ zece kilometri. Prima localitate din Cizmă va fi Villa San Giovanni. Nu oferă mai mult decât altele, dar măcar vei fi în Calabria.

De cealaltă parte a insulei – Palermo și împrejurimile. Aceasta este și partea mea preferată. Cu Bagheria și Cefalù…

Cefalù 📸 giorgiofo

Îmi place tot ce aduce aminte de marile filme de cinema italiene (în Sicilia Orientală, și Noto reușește asta la superlativ – Noto are decoruri care nu pot fi nici măcar visate în alte părți ale lumii).

Dar de la Palermo poți să intri direct în marile filme ale lui Tornatore! Care bineînțeles că sunt și ele cele mai frumoase filme din lume, din istorie, cum ar putea să nu fie?

E multă mizerie în Sicilia, ca în viață. Dar spre deosebire de viață, e și mai multă splendoare

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Citiți și Salutări de la MarsiliaFlorențaNapoliParis, Sicilia, Sevilla, Sardinia, Praga de aur, Roma, BudapestaSofiaTorino, Andaluzia , Istanbul, Toscana și Liguria, Sicilia Orientală, Liguria și vederile din RodosAtena, Polonia și Coasta Amalfi.



Citiţi şi

Salutări din Sicilia Orientală

Salutări din Sardinia

Salutări din Sicilia

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro